goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bułki z otrębami żytnimi i siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do bułek można także dodać zmielone siemię lniane. Drożdże świeże zastąpić można drożdżami suszonymi.

Bułki z otrębami żytnimi i siemieniem lnianym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z otrębami żytnimi i siemieniem lnianym

 

  • ciasto:
  • mąka pszenna 25 dag
  • mąka pełnoziarnista 25 dag
  • otręby żytnie 1/2 szklanka
  • siemię lniane 2 łyżki
  • sól 2 łyżeczki
  • woda ciepła 300 ml
  • cukier 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • drożdże 25 g

 

 

  • do posypania:
  • siemię lniane 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Bułki z otrębami żytnimi i siemieniem lnianym
Roztopione masło łączymy z pozostałymi składnikami i umieszczamy w maszynce do wyrabiania ciasta. Wyrabiając ciasto ręcznie wcześniej z drożdży przygotowujemy zaczyn. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Z ciasta formujemy bułeczki, a następnie odstawiamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia, przykrywamy lnianą ściereczką. Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wierzch posypujemy siemieniem lnianym. Bułki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Bułki z otrębami żytnimi i siemieniem lnianym
Roztopione masło łączymy z pozostałymi składnikami
Bułki z otrębami żytnimi i siemieniem lnianym
Drożdże świeże zastąpić można także suchymi dając ich o połowę mniej
Bułki z otrębami żytnimi i siemieniem lnianym
Z ciasta formujemy bułeczki, a następnie odstawiamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia
Bułki z otrębami żytnimi i siemieniem lnianym
Wierzch bułek posypujemy siemieniem lnianym.