Sposób przygotowania:
Bułki z owsianką
Do ciepłej wody wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać. Dodać ostudzoną owsiankę i miękkie masło. Następnie wsypać obie mąki i sól, zagnieść jednolite ciasto (jeśli owsianka nie była zbyt gęsta, może trzeba będzie dosypać łyżkę lub dwie mąki), odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. podzielić na 10 kawałków i z każdego uformować bułeczkę.
Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20-22 minut.
Wystudzić na kratce.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. podzielić na 10 kawałków i z każdego uformować bułeczkę.
Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20-22 minut.
Wystudzić na kratce.