Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułki z owsianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Bardzo smaczne, mięciutkie bułeczki z serii "nic się nie marnuje". Wykorzystałam do nich owsiankę na mleku pozostałą ze śniadania

Bułki z owsianką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bułki z owsianką

 

Sposób przygotowania:

Bułki z owsianką
Do ciepłej wody wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać. Dodać ostudzoną owsiankę i miękkie masło. Następnie wsypać obie mąki i sól, zagnieść jednolite ciasto (jeśli owsianka nie była zbyt gęsta, może trzeba będzie dosypać łyżkę lub dwie mąki), odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. podzielić na 10 kawałków i z każdego uformować bułeczkę.

Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20-22 minut.

Wystudzić na kratce.
Bułki z owsianką
drożdże i cukier wrzucić do wody i rozpuścić
Bułki z owsianką
wrzucić przestudzoną owsiankę i miękkie masło
Bułki z owsianką
wsypać obie mąki oraz sól, zagnieśc ciasto
Bułki z owsianką
wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 10
Bułki z owsianką
ciasto uformować, odstawić do wyrośnięcia