Sposób przygotowania:
Bułki kukurydziano – ziemniczaneETAP 1:
Świeże drożdże wymieszać z cukrem, a po chwili dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do misy miksera wlać letnią wodę, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wsypać przesiane obie mąki i wyrośnięte drożdże.
ETAP 2:
Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach. Wlać oliwę, dodać sól i miękkie masło, zwiększyć obroty miksera i wyrabiać przez co najmniej 15 minut. Ciasto powinno być lśniące, elastyczne i nie przywierać do ścianek misy.
Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie.
ETAP 3:
Ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułkę. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Blaszkę z bułkami nakryć ściereczką i odstawić do kolejnego wyrastania.
ETAP 4:
Bułki wstawić do nagrzanego do 210°C piekarnika, na jego dno wrzucić garść kostek lodu i piec 15 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.
SylaUla