Sposób przygotowania:
Bułki z topinamburemprzygotowanie
Topinambur obieramy i wkładamy na 10 minut do zakwaszonej wody.
Następnie gotujemy do miękkości i tutaj trzeba sprawdzać bo w zależności od wielkości gotuje sie go krócej lub dłużej, ale maksymalnie 10 minut.
Ugotowany rozdrabniamy widelcem.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy letnią wodę i mieszamy, gdy zaczną pracować dodajemy jajko i olej i topinambur dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
wyrabianie ciasta
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy do połączenia składników.
Ciasto będzie dość luźne.
wyrastanaie
Przykrywamy folią spożywczą i ściereczka, odstawiamy ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po około godzinie ciasto przekładamy na stolnice posypaną mąką wyrabiamy przez chwilę.
formowanie i pieczenie
Z ciasta formujemy wałek i dzielimy na 12 kawałków wyjdą nam małe bułeczki, lub 9 jeżeli chcemy żeby były większe.
Formujemy okrągłe bułeczki ( można ponacinać górę) i przekłądamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki jeszcze trochę rosną, dlatego zostawiamy pomiędzy nimi odstępy:)
Ja moje posmarowałam po górze roztrzepanym żółtkiem i posypałam makiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do do 200 st przez 15-17 minut