reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Bułki z topinamburem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bułeczki pyszne i miękkie, moja mała zjadła dwie bez niczego jak tylko wystygły. Przez dodanie topinambura lub ziemniaków, bo nimi można go zastąpić bułeczki jeszcze na drugi dzień są mięciutkie:)

Bułki z topinamburem

Składniki:

Bułki z topinamburem

 

  • 450 g mąki + do podsypania

 

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

  • 3 łyżki letniej wody

 

Sposób przygotowania:

Bułki z topinamburem

przygotowanie

Bułki z topinamburem
w garnuszku rozcieramy drożdże i dodajemy wszystkie produkty mokre

Topinambur obieramy i wkładamy na 10 minut do zakwaszonej wody.

Następnie gotujemy do miękkości i tutaj trzeba sprawdzać bo w zależności od wielkości gotuje sie go krócej lub dłużej, ale maksymalnie 10 minut.

Ugotowany rozdrabniamy widelcem.

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy letnią wodę i mieszamy, gdy zaczną pracować dodajemy jajko i olej i topinambur dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

wyrabianie ciasta

Bułki z topinamburem
wyrobione ciasto będzie rzadkie i takie ma być,

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy do połączenia składników.

Ciasto będzie dość luźne.

wyrastanaie

Bułki z topinamburem
po około godzinie ciasto wygląda tak jak na zdjęciu

Przykrywamy folią spożywczą i ściereczka, odstawiamy ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Po około godzinie ciasto przekładamy na stolnice posypaną mąką wyrabiamy przez chwilę.

formowanie i pieczenie

Bułki z topinamburem
ciasto dzielimy na 12 lub 9 części i formujemy w kuleczki

Z ciasta formujemy wałek i dzielimy na 12 kawałków wyjdą nam małe bułeczki, lub 9 jeżeli chcemy żeby były większe.

Formujemy okrągłe bułeczki ( można ponacinać górę) i przekłądamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki jeszcze trochę rosną, dlatego zostawiamy pomiędzy nimi odstępy:)

Ja moje posmarowałam po górze roztrzepanym żółtkiem i posypałam makiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do do 200 st przez 15-17 minut