Sposób przygotowania:
Bułki ze świeżą papryką i ziarnami
Paprykę umyć dokładnie umyć,osuszyć i pozbawić gniazd nasiennych. Drobno pokroić paprykę. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć je z mąką. Dodać sól,cukier. Wymieszać. Dodać olej oraz pokrojoną paprykę. Wsypać sezam i słonecznik i dodać paprykę w proszku. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż dobrze będzie odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąkę,położyć na niej ciasto uformowane w kule,lekko z wierzchu posypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st. Ciasto jeszcze raz wyrobić. Odrywać małe kawałki i formować kule. Układać na blasze wyłożonej papierem. Z wierzchu delikatnie bułeczki zwilżyć wodą. Piec około 20-22 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić bułeczki jeszcze na 3 minuty. Wyjąć ,ostudzić. Smacznego!
marietta
monikaT83