lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Buły domowe o pysznej delikatnej skórce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne bułki, delikatny maślany smak, cudownie delikatna skórka. Idealne na śniadanie jak i na kolację.

Buły domowe o pysznej delikatnej skórce  Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Buły domowe o pysznej delikatnej skórce

Składniki na 8 bułek :

 

 

  • mąka bułkowa typ 650 500 g

 

 

 

  • cukier 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Buły domowe o pysznej delikatnej skórce

Wykonanie ciasta na bułki :

Do misy wsypujemy przesiana mąkę , wsypujemy drożdże instant, cukier i sol. Mieszamy składniki.

Rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia , a następnie dodajemy do składników suchych , dodajemy letnie mleko.Mieszamy łyżką do połączenia, wyjmujemy z misy i zagniatamy ciasto, wyjdzie nam gładkie i elastyczne. Wkładamy naszą kule do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po godzinie kroje ciasto na 8 części, każda wyrabiam i formuje bułkę. Każdą bułkę smaruje mlekiem i posypuje sezamem.

Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę.

Piekę w 200 stopniach 15-20 minut. Wyjmuje po upieczeniu na kratkę do stygnięcia, zjadam z masełkiem i wędliną.

Buły domowe o pysznej delikatnej skórce
Do misy wsypujemy przesiana mąkę , wsypujemy drożdże instant , cukier i sól.
Buły domowe o pysznej delikatnej skórce
Składniki mieszamy łyżką lub łopatką aby wszystko się połączyło .
Buły domowe o pysznej delikatnej skórce
Wlewamy letnie mleko dla drożdży to idealnie dobre posunięcie
Buły domowe o pysznej delikatnej skórce
Dodajemy rozpuszczone letnie masło do pozostałych składników
Buły domowe o pysznej delikatnej skórce
Mieszamy łyżką do połączenia
Buły domowe o pysznej delikatnej skórce
Wyjmujemy z misy i zagniatamy ciasto , wyjdzie nam gładkie i elastyczne.