Sposób przygotowania:
Buły domowe o pysznej delikatnej skórceWykonanie ciasta na bułki :
Do misy wsypujemy przesiana mąkę , wsypujemy drożdże instant, cukier i sol. Mieszamy składniki.
Rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia , a następnie dodajemy do składników suchych , dodajemy letnie mleko.Mieszamy łyżką do połączenia, wyjmujemy z misy i zagniatamy ciasto, wyjdzie nam gładkie i elastyczne. Wkładamy naszą kule do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po godzinie kroje ciasto na 8 części, każda wyrabiam i formuje bułkę. Każdą bułkę smaruje mlekiem i posypuje sezamem.
Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Piekę w 200 stopniach 15-20 minut. Wyjmuje po upieczeniu na kratkę do stygnięcia, zjadam z masełkiem i wędliną.