AgusiaGda

AgusiaGda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Domowe bułki burgerowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fast foody są niezdrowe? Pewnie i tak ;-) Ale jakie smaczne ;-) A co powiecie na domowe wersje zrobione od a do z? Przedstawiam sprawdzony przepis na pyszne bułki burgerowe. Sami zdecydujcie co dacie do środka. Mogą być do hot-dogów.

Domowe bułki burgerowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe bułki burgerowe

 

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 1/3 kostki drożdży
  • łyżka mąki
  • czubata łyżeczka cukru
  • pół szklanki ciepłej(ale nie gorącej!!!) wody

 

  • Na ciasto:
  • ok. 650g mąki (używam tortowej, zawsze ją przesiewam)
  • czubata łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju/oliwy (leję „na oko”)
  • szklanka ciepłego mleka(nie gorącego!)

 

  • dodatkowo mleko do posmarowania bułek i sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Domowe bułki burgerowe
1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, mąkę i ciepłą wodę – dobrze rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie (np. na kaloryfer, u mnie super sprawdza się wersja piekarnik podgrzany do 50’C – do niego wstawiam zaczyn, a później ciasto do wyrośnięcia). 2. Mąkę przesiewam do miski, dodaję resztę składników (poza mlekiem) i wyrośnięte drożdże. Stopniowo dolewam mleko – aby kontrolować konsystencję ciasta. Ma być gęste. Dobrze zagniecione ciasto znowu odstawiam do podgrzanego piekarnika aby wyrosło.3. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe i spłaszczone bułki – wielkość zależna od potrzeb ;) dla dziecka mniejsza, dla męża większa ;) (do hot-dogów bułki robimy podłużne, wielkość dostosowana do długości parówek) Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.4. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnami sezamu i jeszcze raz smarujemy mlekiem.5. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C. (kontrolujcie kolor) 6. Studzimy na kratce.
Domowe bułki burgerowe
Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżeczką cukru i ciepłą wodą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Domowe bułki burgerowe
Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Domowe bułki burgerowe
Uformować bułki dowolnej wielkości, spłaszczyć, odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać ziarnami sezamu.
Domowe bułki burgerowe
Bułki wstawić do nagrzanego do temperatury 200'C piekarnika. Piec około 20 minut (sprawdzać kolor)