Sposób przygotowania:
Domowe bułki burgerowe
1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, mąkę i ciepłą wodę – dobrze rozmieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie (np. na kaloryfer, u mnie super sprawdza się wersja piekarnik podgrzany do 50’C – do niego wstawiam zaczyn, a później ciasto do wyrośnięcia). 2. Mąkę przesiewam do miski, dodaję resztę składników (poza mlekiem) i wyrośnięte drożdże. Stopniowo dolewam mleko – aby kontrolować konsystencję ciasta. Ma być gęste. Dobrze zagniecione ciasto znowu odstawiam do podgrzanego piekarnika aby wyrosło.3. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe i spłaszczone bułki – wielkość zależna od potrzeb ;) dla dziecka mniejsza, dla męża większa ;) (do hot-dogów bułki robimy podłużne, wielkość dostosowana do długości parówek) Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.4. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnami sezamu i jeszcze raz smarujemy mlekiem.5. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200’C. (kontrolujcie kolor) 6. Studzimy na kratce.
darmiona
jaNina
AgusiaGda
Darmiona - nie używam drożdży instant, także niestety nie wiem.