Sposób przygotowania:
Bułki koniczynki
Drożdże wykruszam do małej miski, dodaję cukier, mąki dwie łyżki, wodę letnią około 5 łyżek. Rozrabiam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól i wodę. Wyrabiam ciasto ręką wtłaczając w nie powietrze. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie ciasto ponownie zagniatam i dzielę za 12 części. Każdą część dziele na kolejne 3 i formuję kulki. Formę do muffinek smaruję masłem i wysypuje bułką tartą. Kulki układam jedna na drugiej, każdą nacinam w trzech miejscach. Wkładam do foremki i dociskam jeszcze koniczynkę żeby ciasto się złączyło i zrobiło wgłębienie na środku. Odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję bułki roztopionym masłem. Piekę temp 190 stopni 25 minut góra dół. Po wyjęciu smaruję pozostałym masłem bułki i wykładam na kratkę żeby ostygły.