mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Bułki koniczynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Proste bułki, na śniadanie, idealne na piknik.Bułki kwiatki koniczynki. Trochę inne niż zwykłe ale bułki przecież nie muszą być nudne.

Bułki koniczynki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki koniczynki

 

Sposób przygotowania:

Bułki koniczynki
Drożdże wykruszam do małej miski, dodaję cukier, mąki dwie łyżki, wodę letnią około 5 łyżek. Rozrabiam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól i wodę. Wyrabiam ciasto ręką wtłaczając w nie powietrze. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie ciasto ponownie zagniatam i dzielę za 12 części. Każdą część dziele na kolejne 3 i formuję kulki. Formę do muffinek smaruję masłem i wysypuje bułką tartą. Kulki układam jedna na drugiej, każdą nacinam w trzech miejscach. Wkładam do foremki i dociskam jeszcze koniczynkę żeby ciasto się złączyło i zrobiło wgłębienie na środku. Odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję bułki roztopionym masłem. Piekę temp 190 stopni 25 minut góra dół. Po wyjęciu smaruję pozostałym masłem bułki i wykładam na kratkę żeby ostygły.
Bułki koniczynki
Zaczyn zarobiony odstawiony do wyrośnięcia
Bułki koniczynki
Ciasto wyrośnięte gotowe do formowania bułek
Bułki koniczynki
Ciasto wyrośnięte podzielone na 12 części
Bułki koniczynki
bułki uformowane w foremce na muffinki przed pieczeniem

Tagi:

bułki