Sposób przygotowania:
Buniowy zakwas na żurek 2
Do kamionki lub odkrytego słoja wsypać płatki owsiane , mąkę żytnią i wrzucić piętkę chleba .Dorzucić obrany czosnek . Wlać wodę .Wymieszać . Przykryć słoik lub kamionkę gazą , kawałkiem płótna lub czymś podobnym by osłonić zakwas przed meszką lub innymi owadami które ,, ciągną " do zakwasu .
Pozostawić w temperaturze pokojowej ( ok. 23 * C ) na ok. 4 dni .
Wyjąć z zakwasu czosnek i piętkę chleba .
Ponieważ w tej wersji nie mieliłam płatków przed wsypaniem do słoja - gotowy zakwas zmiksowałam w malakserze .Nie potrzeba przez to zagęszczać już żurku .
Ta porcja zakwasu wystarcza na ok. 2- 2, 5 litry żurku .Ja dodaje 1/2 litra zakwasu na 4 szklanki wywaru na żurek + do tego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18-30 %.
Ponieważ taka porcja na raz była by dla nas za duża - dzielę zakwas na pół i jedną część trzymam w zakręconym słoiku w lodówce ( spokojnie stoi przez 2 tygodnie ) .
Pozostawić w temperaturze pokojowej ( ok. 23 * C ) na ok. 4 dni .
Wyjąć z zakwasu czosnek i piętkę chleba .
Ponieważ w tej wersji nie mieliłam płatków przed wsypaniem do słoja - gotowy zakwas zmiksowałam w malakserze .Nie potrzeba przez to zagęszczać już żurku .
Ta porcja zakwasu wystarcza na ok. 2- 2, 5 litry żurku .Ja dodaje 1/2 litra zakwasu na 4 szklanki wywaru na żurek + do tego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18-30 %.
Ponieważ taka porcja na raz była by dla nas za duża - dzielę zakwas na pół i jedną część trzymam w zakręconym słoiku w lodówce ( spokojnie stoi przez 2 tygodnie ) .