Joanna KS

Joanna KS

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Hiszpańskie drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Hiszpańskie drożdżówki - Ensaimada, pyszne prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem. Klasycznie w Hiszpanii podawane bez nadzienia, ale ja uzupełniłam ich maślany smak pyszną polską mieszanką owoców.

Hiszpańskie drożdżówki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Hiszpańskie drożdżówki

 

  • 1 opakowanie Mieszanki owocowej Hortex
  • 1,5 płaskiej łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 2,5 szklanki mąki
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 3 żółtka
  • 120 g roztopionego masła (zostawiamy 2 łyżki do posmarowania bułeczek)
  • cukier puder do posypania ciastek

 

Sposób przygotowania:

Hiszpańskie drożdżówki
1 szklankę mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, drożdże, ciepłe mleko, ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut, aby zaczyn wyrósł. Na patelni przesmażamy zamrożone owoce, dodajemy do nich 2 łyżki cukru, mieszamy od czasu do czasu, aż wszystko zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałą mąką, żółtkami, roztopionym masłem. Wyrabiamy gładkie ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Kładziemy po jednej łyżce owoców i zawijamy jak naleśnik. Powstały rulon zawijamy jak muszlę ślimaka. Gotowe bułeczki smarujemy masłem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, pieczemy ok 15-20 minut, do czasu aż się zrumienią. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :).
Hiszpańskie drożdżówki
Hiszpańskie drożdżówki
Hiszpańskie drożdżówki
Hiszpańskie drożdżówki

Tagi:

ciastka