Sposób przygotowania:
Buraczane kopytka
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy dokładnie tłuczkiem.
Buraka myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Gdy przestygnie, obieramy go i ścieramy na tarce.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypujemy do miski, dodajemy ziemniaki, buraka, jajko oraz sól. Mieszamy i zagniatamy ciasto, a następnie formujemy z niego wałki. Spłaszczamy je lekko i kroimy na kawałki.
Doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy. Wrzucamy kopytka i gotujemy około 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
Odcedzamy i podajemy na przykład z podsmażonym boczkiem.
Buraka myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Gdy przestygnie, obieramy go i ścieramy na tarce.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypujemy do miski, dodajemy ziemniaki, buraka, jajko oraz sól. Mieszamy i zagniatamy ciasto, a następnie formujemy z niego wałki. Spłaszczamy je lekko i kroimy na kawałki.
Doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy. Wrzucamy kopytka i gotujemy około 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
Odcedzamy i podajemy na przykład z podsmażonym boczkiem.