Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Buraczane kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kopytka w nieco innym wydaniu, z dodatkiem pieczonego buraka. Dobrze smakują podane z podsmażonym boczkiem.

Buraczane kopytka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczane kopytka

 

Sposób przygotowania:

Buraczane kopytka
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy dokładnie tłuczkiem.

Buraka myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Gdy przestygnie, obieramy go i ścieramy na tarce.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypujemy do miski, dodajemy ziemniaki, buraka, jajko oraz sól. Mieszamy i zagniatamy ciasto, a następnie formujemy z niego wałki. Spłaszczamy je lekko i kroimy na kawałki.

Doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy. Wrzucamy kopytka i gotujemy około 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia. 

Odcedzamy i podajemy na przykład z podsmażonym boczkiem.
Buraczane kopytka
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Buraczane kopytka
Buraka myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Buraczane kopytka
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypujemy do miski, dodajemy ziemniaki, buraka, jajko oraz sól.
Buraczane kopytka
Mieszamy i zagniatamy ciasto, a następnie formujemy z niego wałki. Spłaszczamy je lekko i kroimy na kawałki.