ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 520]

Pulpety z łopatki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo delikatne, lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym są bardzo smacznym daniem obiadowym.

Pulpety z łopatki w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pulpety z łopatki w sosie pomidorowym

 

  • mielone mięso z łopatki wieprzowej 60 dag,
  • bułka sucha 1 sztuka,
  • cebula 1 mniejsza,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • kucharek 1 łyżka,
  • kasza manna 4 łyżki,
  • mąka pszenna 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z łopatki w sosie pomidorowym
Świeże mielone mięso z łopatki wieprzowej w misce dokładnie wymieszać ręką z pokrojoną drobno cebulą, papryką ostrą, pieprzem mielonym, bułą odciśniętą z wody, kaszą manną, jajkiem, kucharkiem na kleistą masę.

W garnku na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną, wyciśnięty czosnek, dodać oregano i zmiksowane w blenderze pomidory, wlać wodę, dodać sól, cukier i zagotować.

Formować np. łyżką do lodów porcje pulpetów, każdą kulkę obtaczać w mące i wkładać do sosu, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 13-15 minut pod przykryciem.

Mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu zagotować do zagęszczenia, zdjąć z ognia, podawać z czym się lubi.
Pulpety z łopatki w sosie pomidorowym
Masa powinna być nie za gęsta i kleista po wyrobieniu.
Pulpety z łopatki w sosie pomidorowym
łyżka gałka do lodów zrobi jednakowe porcje pulpetów.
Pulpety z łopatki w sosie pomidorowym
Sos ze świeżych pomidorów latem zimą sok pomidorowy.