Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gulasz z indyka z płatkami papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 210
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny sos z dodatkiem płatków papryki idealnie otula mięciutkie mięso. Koniecznie spróbujcie tego pysznego połączenia.

Gulasz z indyka z płatkami papryki

Składniki:

Gulasz z indyka z płatkami papryki

 

  • około 500g mięsa z indyka (można użyć dowolnego, w tym wieprzowego)
  • papryka słodka (u mnie słodka wędzona)
  • sól
  • mąka do obtaczania
  • olej

Dodatkowo:

  • 3 garście włoszczyzny mrożonej (można użyć świeżych warzyw)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki płatków papryki
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • około 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka z płatkami papryki

Mięso:

Gulasz z indyka z płatkami papryki
Można użyć dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego.

Indyka z lub inne mięso pokroić w kostkę, lekko posolić i oprószyć papryką, a następnie obtoczyć w mące.

Mięso obsmażyć na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnka.

Pozostałe sładniki:

Gulasz z indyka z płatkami papryki
Jeśli używamy wody to warto dodać odrobinę domowej vegety.

Na tłuszczu po mięsie przesmażyć uprzednio drobno posiekany czosnek i następnie dodać go do garnka z mięsem.

Dorzucić również warzywa, listki laurowe, ziele angielskie oraz płatki papryki.

Całość zalać bulionem lub wodą.

Gotowanie:

Gulasz z indyka z płatkami papryki
Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.

Gulasz należy dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

Jeśli istnieje taka potrzeba to na końcu można zagęścić go mąką i doprawić według smaku.