Sposób przygotowania:
buraczki na ryżu ziołowym
Buraczki dokładnie wyszorować, zalać osoloną wodą i gotować do miękkości w łupinkach około 1,5 godziny. Cebulę i czosnek obrać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 2/3 posiekanej cebuli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić je, dodać ryż. Zalac 2 szklankami wody i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut pod przykryciem. Gdy buraki będą już gotowe, obrać je i lekko wydrążyć, naciąć na krzyż i delikatnie rozchylić. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać resztę masła i zeszklić na nim resztę cebuli, dodać pokrojony miąższ buraczany i oprószyć mąką. Całość zalać kremówką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzać. Ryż wymieszać z ziołami, ułożyć go na dużym talerzu lub półmisku a na nim buraczki w których nacięcia wlewamy sos.