Sposób przygotowania:
Buraczki na słodko
Buraki gotujemy na pół twardo w łupinach,po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i obieramy.Kroimy na pół lub na ćwiartki,układamy w wyparzonych w piekarniku słoiczkach. Przygotowujemy zalewę z podanych składników oprócz goździków ,bo te wkładamy po 4 szt na słoiczek.Gotujemy minutkę i ciepłą zalewamy buraki w słoikach,zakręcamy i pasteryzujemy 10-15min.Studzimy i sprawdzamy czy są szczelnie zakręcone.Wstawiamy do piwniczki.
Henia
rozanka
Ja je jadłam do obiadu,ale może też być przegryzką na inne posiłki i imprezy.
caroline1983
Stosuję inne proporcje (bo składniki sa identyczne) i wychodzą słodko-kwasne. Tak jak Ty podaje je do obiadu i do mięs. Uzywam małych buraczków to nie trzeba ich kroic i ładnie wygladaja takie małe kulki :)
rozanka
Też tak można.Tam skąd mam przepis było że można robić kulki specjalną łyżeczką:)