Sposób przygotowania:
Buraczki obiadowe z zasmażką
Buraki myjemy i gotujemy w łupinie do miękka. Po ugotowaniu buraki studzimy i obieramy z łupiny. Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Dajemy starte buraki podsmażamy. Doprawiamy solą morską,pieprzem świeżo mielonym i octem winnym. Następnie dodajemy odrobinę cukru aby przełamać smak. Buraki mają być słodko kwaśne.Na drugiej patelni rozpuszczamy masło , dajemy łyżeczkę mąki i robimy zasmażkę 2 stopnia . Do buraków dodajemy ok 3łyżki śmietany 30 procent - mieszamy i dodajemy wcześniej zrobioną zasmażkę. Wszystko razem mieszamy i chwilę smażymy. Jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem jeżeli trzeba jeszcze odrobiną octu. Podajemy an ciepło.