angelusia

angelusia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Buraczki tarte do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Znakomite buraczki na zimę

Buraczki tarte do słoików

Składniki:

Buraczki tarte do słoików

 

  • 5 kg buraków ćwikłowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule białe
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • ZALEWA
  • 1 l wody
  • szklanka octu
  • szklanka cukru
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela ang.
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Buraczki tarte do słoików
Buraczki gotujemy, obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. Czosnek rozgniatamy, cebulę kroimy w kostkę. Do buraczków dodajemy czosnek, cebulę i chrzan, mieszamy. Robimy zalewę; ocet, wodę, cukier, sól, liście i ziele razem zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy buraczki w misce. Odstawiamy na 12 godzin. Po upływie tego czasu buraczki wkładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 10minut.

Tagi:

tarta buraki