WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 981]

Buraczki tarte na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Buraczki czerwone ugotowane w łupinach a następnie starte na tarce i usmażone na maśle na patelni z dodatkiem przypraw i śmietanki.

Buraczki tarte na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki tarte na ciepło

 

Sposób przygotowania:

Buraczki tarte na ciepło

ETAP 1:

Buraki umyć, odciąć korzeń oraz liście. Wrzucić je do garnka, zalać wodą i gotować w łupinkach do miękkości (ok. godziny). Po ugotowaniu odlać wodę i odstawić buraki aby przestygły. Przestudzone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Na patelni roztopić łyżkę masła i wrzucić starte buraczki.

Przesmażyć 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Doprawić je solą i pieprzem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny i dobrze wymieszać.

Ponownie przesmażyć 2-3 minuty i zaprawić śmietanką (ok. 1-2 łyżki).

Wymieszać, dusić ok. 2 minuty i podawać.

Buraczki tarte na ciepło
Usmażone buraczki wymieszane ze wszystkimi dodatkami na patelni
Buraczki tarte na ciepło
Śmietanka 30% dodana na koniec smażenia buraczków
Buraczki tarte na ciepło
Do podsmazonych buraczków przecisnąć ząbek czosnku
Buraczki tarte na ciepło
Starte buraczki wyłożone na roztopione masło