Sposób przygotowania:
Buraczkowa tarta rustykalnaETAP 1
NADZIENIE:
Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy do miękkości na oleju. Pod koniec delikatnie przyprawiamy. Tak przygotowaną studzimy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Buraczki kroimy w plasterki o gr ok 0,5 cm.
ETAP 2
CIASTO:
Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 40-50 minut.
ETAP 3
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Na środek ciasta wykładamy przysmażoną cebulę, a na nią starty ser żółty (pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines).
ETAP 4
Na ser wykładamy buraczkowe plasterki zakładają je na siebie. Na buraczkach układamy ser feta.
ETAP 5
Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Całość oprószamy majerankiem.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Gotową podajemy na ciepło lub zimno.
Jagodowa
mocsłodkości
lukrowanepierniczki