aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Gęsty barszcz czerwony z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Barszczyk czerwony w wersji na gęsto. Najlepiej smakuje podany z ugotowanym na twardo jajkiem. Uwielbiałam go w dzieciństwie.

Gęsty barszcz czerwony z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsty barszcz czerwony z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Gęsty barszcz czerwony z jajkiem
W garnku gotujemy skrzydełka z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i Kucharka. Po 40 minutach dodajemy obrane i pokrojone w ósemki buraczki oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotujemy barszcz jeszcze przez 15 minut. W kubku rozprowadzamy z wodą śmietanę i mąkę, tak aby nie było grudek. Zagęszczamy nią barszcz energicznie mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i Maggi. Barszcz gotujemy jeszcze 5 minut, co chwile mieszając.Osobno gotujemy na twardo jajka. Obrane kroimy w ćwiartki i układamy na talerzach, zalewamy gorącym barszczem.
Gęsty barszcz czerwony z jajkiem
Obrane buraczki myjemy i kroimy w ósemki.
Gęsty barszcz czerwony z jajkiem
W garnku gotujemy mięso z przyprawami, dodajemy buraczki i marchewkę.
Gęsty barszcz czerwony z jajkiem
Barszcz zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody.
Gęsty barszcz czerwony z jajkiem
Zagęszczony barszczyk gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.