Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Burger na ostro, z warzywami w sosie chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe burgery są pyszne, a przyrządza się je naprawdę szybko i prosto. Tym razem proponuję burgera dla miłośników pikantnych potraw.

Burger na ostro, z warzywami w sosie chili

Składniki:

Burger na ostro, z warzywami w sosie chili

 

  • 2 bułki
  • 350-400 g wołowiny mielonej
  • 2 plastry sera żółtego
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej lub żółtej
  • kawałek kapusty pak choi
  • sałata lub rukola
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • słodki sos chili (4 łyżki do sosu plus 1/3 szklanki do polania warzyw)
  • majonez (3 łyżki)
  • odrobina szczypiorku

Sposób przygotowania:

Burger na ostro, z warzywami w sosie chili
Robimy sos do burgerów, łącząc słodki sos chili z majonezem i posiekanym szczypiorkiem.

Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w paseczki. Paprykę i kapustę pak choi myjemy i również kroimy w paseczki. Warzywa polewamy sosem chili, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.

Sałatę lub rukolę myjemy, osuszamy.

Mięso mielone doprawiamy pieprzem i odrobiną soli, wyrabiamy, formujemy kotlety. Burgery smażymy z obu stron na patelni grillowej, po usmażeniu każdą ze stron solimy. Bezpośrednio po przewróceniu kotletów na drugą stronę, na usmażoną stronę wykładamy ser żółty. Równolegle na drugiej patelni, na oliwie, smażymy marchewkę i paprykę, polewając je sosem.

Bułki przekrajamy na pół, smarujemy sosem. Wykładamy sałatę, burgery, na mięsie układamy warzywa. Burgera przykrywamy drugą połówką bułki.

Aby ułatwić jedzenie dużego burgera, polecam, po złożeniu burgera, wbić w niego patyczek do szaszłyków.