Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Burger po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dania typu fast food poprawiają humor i od czasu do czasu kuszą chyba każdego. Ja stawiam na domowy fast food, np. na pyszne burgery. Uwielbiam sama dobierać do nich dodatki. Ten burger to burger po włosku - z mozzarellą, pomidorem i rukolą.

Burger po włosku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Burger po włosku

 

  • ok. 300 g wołowiny
  • 2 bułki do burgerów
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 4 plasterki mozzarelli
  • 4 plasterki pomidora
  • rukola
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Burger po włosku

ETAP 1:

Burger po włosku
Z masy mięsnej doprawionej sosem sojowym formujemy 2 burgery

Do mięsa wlewamy odrobinę sosu sojowego. Wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy 2 kotlety.

ETAP 2:

Burger po włosku
Przygotowujemy dodatki do burgera - mozzarellę, rukole i pomidora

Przygotowujemy dodatki. Rukolę myjemy i osuszamy. Przygotowujemy pomidory i ser mozzarella.

ETAP 3:

Burger po włosku
Na bułkach rozsmarowujemy sos pomidorowy, wykładamy dodatki

Bułki przekrajamy na połówki. Każdą połówkę smarujemy sosem. Na spodnich połówkach układamy rukolę i po plasterku pomidora.

ETAP 4:

Burger po włosku
Burgery smażymy na patelni grillowej

Burgery smażymy na patelni grillowej. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem dopiero po usmażeniu.
Gdy burgery usmażą się z jednej strony, przewracamy je na drugą stronę, a na usmażonej stronie układamy po 2 plasterki mozzarelli.

ETAP 5:

Kotlety wykładamy na spodnie połówki bułek. Na każdym kotlecie układamy plasterek pomidora. Składamy burgery.