Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój mąż uwielbia kaczkę, a ja uwielbiam dla niego gotować. Danie takie jak to kojarzy mi się z celebrowaniem ważnych dla nas dni, dlatego zawsze poprawia mi humor.

Pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną

Składniki:

Pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną

ETAP 1:

Pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną
Smażymy piersi z kaczki na suchej patelni, zaczynając od strony ze skórką

Przygotowujemy piersi z kaczki: skórkę nacinamy, mięso przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i rozmarynem.

Piersi smażymy na patelni (bez tłuszczu, patelni wcześniej nie rozgrzewamy), zaczynając od strony ze skórką.

ETAP 2:

Pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną
Po podsmażeniu kaczki od strony skórki piersi przekładamy na drugą stronę

Mięso przekładamy na drugą stronę, smażymy.

Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na cząstki.

ETAP 3:

Pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną
Piersi z kaczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy jabłkami

Piersi z kaczki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i obkładamy jabłkami. Całość polewamy sokiem jabłkowym.
Pieczemy 10 minut w 200 st. C.

Przed podaniem piersi z kaczki smarujemy żurawiną.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.