Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1010]

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos, jaki zwykle podaję do spaghetti bolognese, tym razem połączyłam z ziemniakami i serem mozzarella, tworząc pyszną zapiekankę.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Przygotowanie ziemniaków

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki, gotujemy na półtwardo

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki, gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.

Przygotowanie sosu mięsnego

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Przygotowujemy sos mięsny z papryką i cebulą

Czosnek kroimy drobno. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i paprykę, smażymy razem. Warzywa lekko solimy.

Dodajemy mięso, smażymy. Dodajemy sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę mieloną, oregano.

Dodajemy passatę pomidorową i podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści. Sos doprawiamy do smaku.

Przekładanie zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki

Ziemniaki przyprawiamy przyprawą do ziemniaków.
Połowę ziemniaków układamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

ETAP 4:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Na ziemniaki wykładamy połowę sosu mięsnego

Na ziemniaki wykładamy połowę sosu mięsnego. Na to kładziemy pozostałe ziemniaki, a na nie resztę sosu mięsnego.

ETAP 5:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Całość posypujemy startym serem

Mozzarellę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch zapiekanki. Całość oprószamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.

Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut.