Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonymPrzygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki, gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.
Przygotowanie sosu mięsnego
Czosnek kroimy drobno. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i paprykę, smażymy razem. Warzywa lekko solimy.
Dodajemy mięso, smażymy. Dodajemy sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę mieloną, oregano.
Dodajemy passatę pomidorową i podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści. Sos doprawiamy do smaku.
Przekładanie zapiekanki
Ziemniaki przyprawiamy przyprawą do ziemniaków.
Połowę ziemniaków układamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
ETAP 4:
Na ziemniaki wykładamy połowę sosu mięsnego. Na to kładziemy pozostałe ziemniaki, a na nie resztę sosu mięsnego.
ETAP 5:
Mozzarellę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch zapiekanki. Całość oprószamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut.