redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Burger wegański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chyba każdy od czasu do czasu ma ochotę na danie typu fast food. Zobaczcie, jak przygotować burgera w wersji wegańskiej, zdrowej i przede wszystkim - bezpiecznej dla alergików!

Burger wegański

Składniki:

Burger wegański

 

  • 5 bułek hamburgerowych lub inne sprawdzone pieczywo
  • 5 kotletów roślinnych, np. jaglanych
  • pół cebuli białej lub czerwonej
  • 5 liści zielonej sałaty, np. masłowej rukola
  • kiełki np. brokułu, rzodkiewki
  • świeże zioła, np. tymianek
  • ugotowany burak czerwony
  • 1 pomidor
  • 1 świeży ogórek

Dodatkowo:

  • domowy sos pomidorowy
  • hummus z buraczkiem lub dynią

Sposób przygotowania:

Burger wegański
• Bułki przecinamy na pół, podgrzewamy chwilę w piekarniku (równie dobrze możemy wykorzystać ciepłe, świeżo upieczone).

• Ciepłe kotlety wkładamy do bułek, dodajemy liść sałaty, plastry pomidora, piórka cebuli, zioła, kiełki, plaster ugotowanego buraka, opcjonalnie doprawiamy sosem pomidorowym lub hummusem.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej, "Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje".