Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Meksykańskie burrito

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Uwielbiamy mięsno-pomidorowe chili podane w tej formie! Chrupiąca tortilla i rozgrzewające wnętrze. Pycha!

Meksykańskie burrito Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Meksykańskie burrito

 

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kumin do smaku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Kilka placków tortilli
  • Kawałek sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Meksykańskie burrito
Cebulę i czosnek przesmażyć na oleju, dodać mięso, mieszać i smażyć. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, przesmażyć. wrzucić pomidory z puszki, doprawić sola, pieprzem, papryką i kuminem, dusić 10 minut. dodać kukurydze i fasolę, dobrze osączone. Jeszcze chwilę dusić razem. Placki tortilli kłaść na gorący grill, nałożyć po czubatej łyżce na środku placka. Następnie położyć na wierzch plaster sera (lub wiórki), tortillę złożyć, przycisnąć pokrywę grilla, zapiekać chwilę, aż tortilla będzie chrupiąca.
Meksykańskie burrito
Dodać kukurydze i fasolę, dobrze osączone. Jeszcze chwilę dusić razem.
Meksykańskie burrito
Placki tortilli kłaść na gorący grill, nałożyć po czubatej łyżce na środku placka.
Meksykańskie burrito
Następnie położyć na wierzch plaster sera (lub wiórki), tortillę złożyć, przycisnąć pokrywę grilla, zapiekać chwilę, aż tortilla będzie chrupiąca.