Sposób przygotowania:
Zupa krem z pieczonych pomidorówWYKONANIE:
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Dodać obraną i pokrojoną w ósemki cebulę oraz obrane ząbki czosnku, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Upieczone pomidory przełożyć do rondla lub blendera, podlać częścią wywaru warzywnego i zmiksować, a następnie przetrzeć przez gęste sito i uzupełnić wywarem do uzyskania pożądanej gęstości. Doprawić do smaku szczyptą cukru i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
GRZANKI:
Kromki chleba pokroić w kostkę, obsmażyć na chrupko na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy.
A’LA PESTO:
Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, zmiksować je z kilkoma łyżkami oliwy i solą do smaku.
Zupę podawać z kleksem a’la pesto i grzankami.
Jagodowa
Magdalena88
edytaha