bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Burrito z mięsem mielonym i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Bardzo smaczne i pożywne danie kuchni meksykańskiej, przyrządziłam je z mięsa wieprzowego z dodatkiem pieczarek, papryki oraz sosu słodkie chili.

Burrito z mięsem mielonym i warzywami

Składniki:

Burrito z mięsem mielonym i warzywami

 

  • 8-10 placków tortilli
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
  • 200 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • Mała puszka czerwonej fasoli
  • Mała puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki sosu słodkie chilli
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • Słodka i ostra papryka
  • Sól
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Burrito z mięsem mielonym i warzywami
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, lekko podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż woda odparuje.

Pieczarki kroimy w plastry, paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy osobno na oleju. Do mięsa dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, podsmażone pieczarki i paprykę, koncentrat pomidorowy, sos słodkie chili.

Wszystko razem dusimy przez kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy roztarte w dłoni oregano.

Na placki tortilli nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Opiekamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej.

Tagi:

dania