sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Zapiekanka chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Apetyczne i proste w przygotowaniu danie. Trochę Meksyku pośród polskiej jesieni. Moja rodzina była zachwycona tą zapiekanką i prosiła o dokładkę.

Zapiekanka chili con carne

Składniki:

Zapiekanka chili con carne

Składniki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka chili con carne
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Wołowinę, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni. Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Najpierw delikatnie rumienimy cebulę a później dodajemy paprykę. Po kilku minutach przekładamy mięso i wlewamy zawartość puszki.

Dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy do momentu aż papryka zmięknie. Doprawiamy przyprawami. Do naczynia żaroodpornego przekładamy część makaronu. Wylewamy zawartość garnka i przykrywamy pozostałym makaronem.

Jajko mieszamy ze słodką papryką w proszku i szczypiorkiem. Smarujemy nim powierzchnię zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut i 200 stopni.