suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Bycza potrawka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam potrawkę z niedocenionych ogonów wołowych.

Bycza potrawka.

Składniki:

Bycza potrawka.

 

  • 1 kg ogona wołowego z kością;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 por;
  • 1 marchewka;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • 1 mały seler;
  • mała puszka koncentratu pomidorowego 30 g;
  • 1 szklanka wywaru warzywnego;
  • 1/2 szklanki wina półsłodkiego;
  • oliwa do smażenia lub olej
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól, tymianek, cząber

Sposób przygotowania:

Bycza potrawka.
Ogony myjemy i kroimy jeżeli są większe kawałki. Podsmażamy na oliwie w większym naczyniu np brytfannie. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, cebulę i rozmiażdżony czosnek. Wszystko razem poddusić. Po ok 7 min, dodać koncentrat pomidorowy i podlać winem. Chwilę poddusić, a następnie zalać wywarem warzywnym, przełożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub brytfanny, wstawić do piekarnika. Dusimy wszystko przez ok 2 godziny w tem 180oC. Po upieczeniu wyjąć mięso, oddzielić od kości, włożyć ponownie do wywaru, przełożyć do garnka i zagotować, doprawić solą i pieprzem.