misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Bycze oczy 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Małe co nieco...czyli wspaniałe kruche ciasteczka do kawy i herbaty...

Bycze oczy 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bycze oczy 2

 

  • 360 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 120 g smalcu
  • 3 żółtka

 

  • Ponadto:
  • Ok. 72 migdały obranych ze skórki
  • ½ słoika powideł śliwkowych lub marmolady
  • Cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Bycze oczy 2
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojony w mniejsze części smalec i masło oraz żółtka. Całość posiekać nożem a następnie zagnieść szybko kruche ciasto. Formujemy małe kulki ciasta i robimy wgłębienie (dziurkę) kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (położyłam 36 kulek). Do każdej dziurki dajemy trochę powideł śliwkowych. Na powidła kładziemy obrany migdał. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (na złoty kolor). Po ostudzeniu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Z tej porcji uzyskujemy ok. 72 ciasteczka. SMACZNEGO!
Bycze oczy 2
Do maki wymieszanej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia dodajemy kawałki tłuszczu i żółtka...
Bycze oczy 2
Wszytkie składniki siekamy nożem aż uzyskamy okruchy ciasta...
Bycze oczy 2
Formujemy małe kulki z wgłębieniem w środku i kładziemy na blachę, następnie w każde wgłębienie dajemy powidła...
Bycze oczy 2
Upieczone ciasteczka powinny mieć złoty kolor...