Sposób przygotowania:
Byczki, czyli ziemniaki gotowane w kapuście
Ziemniaki umyć, obrać przekroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki zalać 3-4 szklankami wrzątku, dodać liść laurowy, cebulę, ziarna pieprzu, zagotować, dodać kapustę kiszoną i kwas. Gdy ziemniaki będą miękkie należy je wyłowić. Mąkę zmieszać w kubeczku z małą ilością wywaru, starannie rozetrzeć grudki, dodać trochę śmietany, zamieszać i wlać do garnka, cały czas mieszając wlać resztę śmietany i zagotować. Ziemniaki można podawać osobno i zupę osobno wlaną do filiżanki lub miseczki, ale można też ziemniaki podać w zupie ze skwarkami lub smażoną cebulką.
Jest to przepis tradycyjny, z okolic podlasia.
Jest to przepis tradycyjny, z okolic podlasia.
kasia900