Byczki, czyli ziemniaki gotowane w kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki umyć, obrać przekroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki zalać 3-4 szklankami wrzątku

Byczki, czyli ziemniaki gotowane w kapuście

Składniki:

Byczki, czyli ziemniaki gotowane w kapuście

 

Sposób przygotowania:

Byczki, czyli ziemniaki gotowane w kapuście
Ziemniaki umyć, obrać przekroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki zalać 3-4 szklankami wrzątku, dodać liść laurowy, cebulę, ziarna pieprzu, zagotować, dodać kapustę kiszoną i kwas. Gdy ziemniaki będą miękkie należy je wyłowić. Mąkę zmieszać w kubeczku z małą ilością wywaru, starannie rozetrzeć grudki, dodać trochę śmietany, zamieszać i wlać do garnka, cały czas mieszając wlać resztę śmietany i zagotować. Ziemniaki można podawać osobno i zupę osobno wlaną do filiżanki lub miseczki, ale można też ziemniaki podać w zupie ze skwarkami lub smażoną cebulką.

Jest to przepis tradycyjny, z okolic podlasia.

Tagi:

zupa ziemniaki