reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Cake pops- ciasteczka lizaki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Cake pops to ciasteczka w formie lizaków- idealne rozwiązanie dla dzieci, ale nie tylko:) Jest dużo przepisów na te ciasteczka ale robione tak jak bajaderki, mnie się udało kupić foremkę do ich wypieku.

Cake pops- ciasteczka lizaki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cake pops- ciasteczka lizaki

 

 

  • 150 g cukru

 

 

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • szklanka mleka (250 ml)

 

  • 3-4 krople olejku migdałowego lub rumowego

 

  • 2-3 czekolady ( u mnie gorzka)

 

 

Sposób przygotowania:

Cake pops- ciasteczka lizaki
Masło ucieramy na puszysto, dodajemy żółtka i stopniowo, ciągle ubijając dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na przemian dolewając mleko. Na końcu dodajemy pianę z białek ubitą z szczyptą soli- bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszamy Nakładamy do dolnej foremki, przykrywamy górą i dokładnie zamykamy. Ja dodatkowo obciążyłam nożami stołowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy suchość patyczka. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i zamaczamy kolejno upieczone i ostudzone kuleczki, nabite na patyczki od lizaków. Dekorujemy w/g uznania:)
Cake pops- ciasteczka lizaki
Etap 1Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i zamaczamy kolejno upieczone i ostudzone kuleczki, nabite na patyczki od lizaków.