reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Całe pomidory w przecierze na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przydadzą się w zimie zamiast kupnych w puszce

Całe pomidory w przecierze na zimę

Składniki:

Całe pomidory w przecierze na zimę

 

  • Pomidory- najlepsze są odmiany lima
  • suszona bazylia
  • suszony tymianek
  • płaska łyżeczka soli na każde 1/2 l przecieru

Sposób przygotowania:

Całe pomidory w przecierze na zimę
Ilość pomidorów dowolna. 3/4 z tej ilości przecieramy przez przystawkę lub sito. Resztę pomidorów zalewamy wrzątkiem i obieramy skórkę i wkładamy do słoików, nie więcej niż 3/4 objętości. Do każdego słoja wkładamy po kilka liści suszonych ziół. Przecier zagotowujemy, solimy ,gotujemy 5 minut i wlewamy do słoików. Słoiki 3/4 litrowe pasteryzujemy 35 minut, 1/2 litra 30 minut a litrowe 45 minut Jeżeli chcemy użyć świeżych ziół to najlepiej je pogotować razem z przecierem.