Sposób przygotowania:
Calfoutis
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Osączamy wiśnie wykładając je na papier kuchenny i osuszając.
2. Rozkładamy wiśnie równą warstwą w czterech osobnych małych formach do pieczenia o pojemności 300 ml lub innych żaroodpornych naczyniach podobnej wielkości. Kropimy brandy i odstawiamy.
3. Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy cukier. W dzbanku ubijamy mleko z jajkami i esencją waniliową, a następnie wlewamy do mąki i wyrabiamy na gładkie cisto. Można połączyć składniki w mikserze.
4. Powoli wlewamy ciasto na owoce. Pieczemy 20 minut, aż clafoutis będą lekko ścięte i przyrumienione na jasnozłocisty kolor. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem i podajemy na ciepło.
2. Rozkładamy wiśnie równą warstwą w czterech osobnych małych formach do pieczenia o pojemności 300 ml lub innych żaroodpornych naczyniach podobnej wielkości. Kropimy brandy i odstawiamy.
3. Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy cukier. W dzbanku ubijamy mleko z jajkami i esencją waniliową, a następnie wlewamy do mąki i wyrabiamy na gładkie cisto. Można połączyć składniki w mikserze.
4. Powoli wlewamy ciasto na owoce. Pieczemy 20 minut, aż clafoutis będą lekko ścięte i przyrumienione na jasnozłocisty kolor. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem i podajemy na ciepło.
bernika
kakusia290