kakusia290

kakusia290

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Calfoutis

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Klasyczne francuskie ciasto z wiśniami i brandy. Polecam.

Calfoutis

Składniki:

Calfoutis

 

  • 2 puszki wiśni w syropie
  • 2 łyżki brandy
  • 75 g mąki
  • 55 g brązowego cukru
  • 250 g mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Calfoutis
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Osączamy wiśnie wykładając je na papier kuchenny i osuszając.

2. Rozkładamy wiśnie równą warstwą w czterech osobnych małych formach do pieczenia o pojemności 300 ml lub innych żaroodpornych naczyniach podobnej wielkości. Kropimy brandy i odstawiamy.

3. Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy cukier. W dzbanku ubijamy mleko z jajkami i esencją waniliową, a następnie wlewamy do mąki i wyrabiamy na gładkie cisto. Można połączyć składniki w mikserze.

4. Powoli wlewamy ciasto na owoce. Pieczemy 20 minut, aż clafoutis będą lekko ścięte i przyrumienione na jasnozłocisty kolor. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem i podajemy na ciepło.

Tagi:

jajko jajka