olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Całuski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepis "szklankowy". smakowite całuski dla zakochanych :)

Całuski

Składniki:

Całuski

 

  • 1/2 szkl. miodu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. śmietany
  • 1/2 łyż. sody
  • 1 łyżeczka korzeni
  • mąki tyle ile płyn zabierze
  • DO POSMAROWANIA:
  • 0,5 jaja
  • 1 łyżka mleka lub 1 łyżeczka miodu
  • i1 łyżeczka wody

 

Sposób przygotowania:

Całuski
Z podanych składników zagnieść ciasto takiej gęstości, by dało się go formować. Rozwałkować na grubość 5mm i wykrawać foremką lub szklaneczką okrągłe pierniczki. Smarować je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub miodem z wodą i piec na blasze przygotowanej w średnio gorącym piekarniku.

Tagi:

jajko jajka