Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Calzone wg Buni :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Mega pieróg z włoskim smakiem .

Calzone wg Buni :

Składniki:

Calzone wg Buni :

 

  • 1 gotowe ciasto drożdżowe ( użyłam kupne Henglein ,,Spód do pizzy - surowy " 40 dag )
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • zioła ( świeże lub suszone takie jak do pizzy : oregano, tymianek, bazylia, czosnek )
  • 10 dag sera żółtego do zapiekanek ( ja użyłam utartego Chedara )
  • 10 dag odsączonej i pokrojonej w kosteczkę Fety ( wolę Fetę od Mozzarelli )
  • 3 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • ketchup

 

Sposób przygotowania:

Calzone wg Buni :
Rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia. Posmarować delikatnie ketchupem ( użyłam Sos Chilli Kielecki ).Posypać ziołami.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w ,, piórka "cebulę. Potem dołożyć na patelnię mięso i smażyć aż się zrumieni. Dosypać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i natkę pietruszki . Doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami. Zdjąć z patelni i ostudzić .
Wyłożyć farsz na połówkę ciasta ( tak po środku ).Położyć na wierzch sery .Zagiąć ciasto. Docisnąć brzegi. ( Ja przycięłam brzegi tak by utworzyć kształtu pieroga ). Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim Calzone .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C .Wsadzić calzone do wygrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut .