dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Calzone z cebulką i tofu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Włoska pizza w formie pierożków

Calzone z cebulką i tofu

Składniki:

Calzone z cebulką i tofu

 

  • 25 dag mąki pełnoziarnistej
  • 2 dag drożdży
  • 125 ml wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • łyżka oliwy
  • 100ml sosu arrabiata - pikantnego pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 1/2 op tofu naturalnego

 

Sposób przygotowania:

Calzone z cebulką i tofu
W wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Make przesiewamy do miski, dodajemy cukier i oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy gęste, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość jeszcze raz szybko je zagniatamy, dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy okrągłe blaty jak na pizze i układamy na blaszce. Wierzch ciasta smarujemy pikantnym sosem pomidorowym. Cebule obieramy, kroimy w plasterki, które rozdzielamy na pierścienie i układamy na blatach ciasta. Tofu kroimy w kostkę i również układamy na cieście. Ciasto składamy na pół a brzegi ciasta zawijamy i zlepiamy jak pierożek. Calzone przekładamy na oprószoną mąką blachę do pieczenia.Pieczemy 15 -20 min w 200st.