Sposób przygotowania:
Włoskie calzone z mięsem mielonym
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i chwilę wyrabiać, po czym odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować farsz. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso i przyprawy i smażyć, dopóki mięso nie zmieni koloru. Odstawić do wystygnięcia. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Pokroić w talarki ogórki, kukurydzę osączyć z zalewy i wymieszać warzywa z mięsem i tartą mozzarellą. Ciasto podzielić na 6 równych części, każdą rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, tak by powstał okrąg. Na jednej połowie rozsmarować keczup, nałożyć farsz i przykryć drugą połową, tak by powstał pieróg. Gotowe pierogi układać na blasze wyłożonej papierem. Rozmącić żółtko i posmarować nim wierzch każdego pieroga, następnie posypać obficie ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec przez 25 minut.