aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Mini calzone z sosem słodko-kwaśnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Calzone to po prostu "zamknięta pizza"... Posmakowało mężowi, więc będzie pojawiało się często na naszym stole :-)

Mini calzone z sosem słodko-kwaśnym

Składniki:

Mini calzone z sosem słodko-kwaśnym

 

 

  • farsz:
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 grube plastry cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3/4 kulki mozzarelli
  • 4-5 plastrów szynki parmeńsiej
  • 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego Łowicz (staramy się wybrać jak najwięcej warzyw)

 

Sposób przygotowania:

Mini calzone z sosem słodko-kwaśnym
Ciasto: Mleko podgrzewamy w metalowej misce, dodajemy cukier i rozkruszamy drożdże, odstawiamy aż zacznie rosnąć, następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni i ścianek naczynia. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). Farsz: Warzywa kroimy na plastry i grillujemy (robłam to na grillu elektrycznym), a następnie kroimy w kostkę. Mozzarellę i szynkę również kroimy w kostkę, mieszamy z warzywami i sosem słodko-kwaśnym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto wykładamy na blat posypany mąką i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm (nie może być za cienkie). Wykrawamy placki o średnicy ok 8-10 cm i na każdy nakładamy łyżkę nadzienia. Sklejamy jak pierogi i układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Blaszkę odstawiamy i włączamy piekarnik na 210 st. C. Po nagrzaniu piekarnika i podrośnięciu calzone, wkłądamy blaszkę do piekarnika na 15 minut. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.