Sposób przygotowania:
Mini calzone z sosem słodko-kwaśnym
Ciasto: Mleko podgrzewamy w metalowej misce, dodajemy cukier i rozkruszamy drożdże, odstawiamy aż zacznie rosnąć, następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni i ścianek naczynia. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). Farsz: Warzywa kroimy na plastry i grillujemy (robłam to na grillu elektrycznym), a następnie kroimy w kostkę. Mozzarellę i szynkę również kroimy w kostkę, mieszamy z warzywami i sosem słodko-kwaśnym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto wykładamy na blat posypany mąką i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm (nie może być za cienkie). Wykrawamy placki o średnicy ok 8-10 cm i na każdy nakładamy łyżkę nadzienia. Sklejamy jak pierogi i układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Blaszkę odstawiamy i włączamy piekarnik na 210 st. C. Po nagrzaniu piekarnika i podrośnięciu calzone, wkłądamy blaszkę do piekarnika na 15 minut. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.
misia53
aczp