Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Calzone z mięsem i warzywami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chrupiący drożdżowy pieróg z mięsno - warzywnym nadzieniem.

Calzone z mięsem i warzywami

Składniki:

Calzone z mięsem i warzywami

 

  • Ciasto:

 

  • drożdże – 30 g
  • mąka – 2 szklanki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • woda – ¾ szklanki
  • żółtko – 1 szt
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki

 

 

 

  • Sos:

 

 

 

 

 

 

  • Farsz:

 

  • cebula – 1 szt
  • czerwona papryka – 1 szt
  • mięso mielone – ok. 200 g
  • ser żółty – ok. 100 g
  • kukurydza – 100 g

 

Sposób przygotowania:

Calzone z mięsem i warzywami
Ciasto : Drożdże kruszymy w misce. Mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i wodę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Dodatkowo przykrywamy ściereczką. Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Miejsce musi byc naprawdę ciepłe.Sos:Na patelnię wlewamy oliwę.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Wrzucamy pomidory , doprawiamy odrobiną soli i gotujemy do momentu aż się rozpadną na mus. Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię.Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.Farsz: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia.Całość : Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka. Można to zrobic nożem lub np za pomocą rondelka. Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone.