Sposób przygotowania:
Calzone z mięsem i warzywami
Ciasto : Drożdże kruszymy w misce. Mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i wodę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Dodatkowo przykrywamy ściereczką. Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Miejsce musi byc naprawdę ciepłe.Sos:Na patelnię wlewamy oliwę.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Wrzucamy pomidory , doprawiamy odrobiną soli i gotujemy do momentu aż się rozpadną na mus. Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię.Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.Farsz: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia.Całość : Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka. Można to zrobic nożem lub np za pomocą rondelka. Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone.
julcia12437
aga-25
mala-madzia