Sposób przygotowania:
Calzone z zielonym farszem i dodatkami.
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i wody letniej. Odstawić na 15 min. Potem przesiać mąkę prosto do misy z zaczynem, dodać sól i oliwę. Wyrabiać i zagnieść, po czym nakryć lnianą ściereczką ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godzinę w ciepłe miejsce. Międzyczasie rozmrozić szpinak lub zalać wrzątkiem i odcisnąć. Kukurydzę wyjąć z puszki na sitko, odsączyć, jak i pomidory suszone z oliwy, czuszkę lub paprykę opłukać, oczyścić, posiekać orzechy rozłupać i posiekać, zioła rozetrzeć w dłoni na talerz. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natrzeć lekko olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować i nadziewać wymieszanymi składnikami. Uformować w pieróg, zalepiając dokładnie. Ułożyć pieróg na blasze, posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do gorącego piekarnika na 30-40 min. Po upieczeniu wyjąć, pokroić i spożywać.