marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Calzone z zielonym farszem i dodatkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto do pizzy wyrobić,dać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować produkty do nadzienia. Nadziewać ciasto,zalepić.Piec.

Calzone z zielonym farszem i dodatkami.

Składniki:

Calzone z zielonym farszem i dodatkami.

 

  • 180 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży "Babuni",
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.
  • Nadzienie:
  • 100 g. mrożonego szpinaku,
  • puszka kukurydzy w zalewie,
  • zielona papryka świeża lub takaż czuszka,
  • łyżka pełna suszonych pomidorów w zalewie,
  • po dużej szczypcie suszonych ziół,np.oregano,melisy,
  • garść siekanych pistacji,nerkowców lub pinii,
  • przyprawa do pizzy,
  • 1 łyżka oleju na blachę,
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta.

Sposób przygotowania:

Calzone z zielonym farszem i dodatkami.
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i wody letniej. Odstawić na 15 min. Potem przesiać mąkę prosto do misy z zaczynem, dodać sól i oliwę. Wyrabiać i zagnieść, po czym nakryć lnianą ściereczką ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godzinę w ciepłe miejsce. Międzyczasie rozmrozić szpinak lub zalać wrzątkiem i odcisnąć. Kukurydzę wyjąć z puszki na sitko, odsączyć, jak i pomidory suszone z oliwy, czuszkę lub paprykę opłukać, oczyścić, posiekać orzechy rozłupać i posiekać, zioła rozetrzeć w dłoni na talerz. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natrzeć lekko olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować i nadziewać wymieszanymi składnikami. Uformować w pieróg, zalepiając dokładnie. Ułożyć pieróg na blasze, posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do gorącego piekarnika na 30-40 min. Po upieczeniu wyjąć, pokroić i spożywać.