Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Camembert z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smażony ser camembert w panierce podany z jajkiem sadzonym.

Camembert z jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Camembert z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Camembert z jajkiem
2 jajka wbić do miseczki lub na talerz i dokładnie rozbełtać. Każdy krążek sera camembert obtoczyć w mące, następnie zamoczyć w jajkach i obtoczyć w bułce tartej. Krążki sera w panierce ponownie zamoczyć w jajkach i obtoczyć w bułce tartej. Czynność powtórzyć trzeci raz. Za każdym razem panierkę lekko dociskać do sera. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Kłaść na niego krążki sera w panierce i smażyć po kilka minut z obu stron na średnim ogniu (aż panierka uzyska złoty kolor). Usmażony ser zdjąć na talerz. Na patelnię wbić pozostałe jajka. Oprószyć je lekko solą i posypać przyprawą do kurczaka. Jajka usmażyć, nie mieszając, na "sadzone". Ścięte jajka zdjąć ostrożnie z patelni. Po jednym usmażonym jajku kłaść na każdym krążku usmażonego sera.
Camembert z jajkiem
Jajka wbite do głębokiego talerza i dokładnie rozbełtane.
Camembert z jajkiem
Krążek sera w panierce smażony na oleju.
Camembert z jajkiem
Jajka wbite na rozgrzany olej i przyprawione.