Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Camembert z pieczarkami w cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wszyscy w domu bardzo lubią wszelkiego rodzaju wypieki w cieście francuskim .Ostatnio ,, chodziło” za mną zestawienie smaku sera z grzybami

Camembert z pieczarkami w cieście

Składniki:

Camembert z pieczarkami w cieście

 

  • 1 mrożone ciasto francuskie
  • 2 serki Camembert ( ja kupiłam z mleka koziego Turek )
  • 4 duże pieczarki
  • 1 łyżka oliwy
  • odrobina sosu sojowego grzybowego
  • grubo mielony pieprz kolorowy ( lub sam czarny )
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Camembert z pieczarkami w cieście
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na oleju. Doprawić do smaku sosem sojowym grzybowym ( potem jeszcze chwile smażyć tak by wilgoć odparowała z pieczarek. Ciasto francuskie rozmrozić i przekroić na 8 kawałków. Camembert przekroić na pół ( na grubości tak by mieć z każdego 2 okrągłe plastry). Na 4 kawałki ciasta położyć ser , na każdym rozłożyć podsmażone pieczarki , posypać pieprzem . Pozostałe kawałki ciasta ponacinać radełkiem ( lub pociąć na paseczki ) .Ułożyć na ser z pieczarkami ozdobną kratkę z ciasta .Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, położyć zapiekanki , posmarować rozmąconym żółtkiem .
Nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec zapiekanki przez 25 minut aż się zrobią złote. Wyjąć .Przestudzić ( moim zdaniem takie zapiekanki smakują lepiej gdy nie są gorące a letnie)

Tagi:

ciasto sosy