Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Cannelloni z farszem mięsnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie prosto z pachnącej słońcem Italii

Cannelloni z farszem mięsnym

Składniki:

Cannelloni z farszem mięsnym

 

 

  • 350 g mieszanego mięsa mielonego,
  • 2 łyżki oleju.
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku.
  • 1/2 pęczka oregano,
  • 200 g pokrojonych pomidorów (z puszki),
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, czarny pieprz,
  • 16 rurek cannelloni
  • 250 g sera ricotta,
  • 375 ml mleka.
  • 4 łyżki startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Cannelloni z farszem mięsnym
Mięso mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć. Oregano opłukać i osuszyć, listki poodrywać od
gałązek i dodać do mięsa. Następnie dodać 4 łyżki pomidorów i zielony pieprz, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Mięso doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cannelloni napełnić farszem mięsnym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Ser wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułożyć wokół cannelloni, na makaron wyłożyć ser z mlekiem, posypać parmezanem. Cannelloni piec ok. 30 minut,

Tagi:

mięso sery ser