Sposób przygotowania:
Cannelloni z kurkami i fasolką
Makaron wypakować i ugotować "al dente" w lekko osolonym wrzątku,a fasolkę szparagową w drugim średnim garnku z 15 min. również we wrzątku. Makaron przecedzić , przelać zimną wodą jak również fasolkę lecz jarzynę na osobnym sitku. Obkroić końce fasolki, a ją samą można pokroić na niezbyt krótkie kawałki, np. jeden strąk na trzy części. Kurki zależy od sezonu można kupić lub uzbierać w lesie (druga opcja jest lepsza). Ponadto oczyścić je i opłukać wraz z obraną cebulą. Cebulę najpierw posiekać i zeszklić na maśle lub oleju a potem dodać grzyby i obsmażyć je. Zalać wodą na tyle, aby zakryła zawartość, dodać przypraw zapachowych, przykryć patelnię. Dusić z 25-30 min.,zrobić zawiesinę, doprawić. Potem nadziewać rurki duszonymi kurkami i pokrojoną fasolką. Ułożyć makaron na wysmarowanym naczyniu żaroodprnym, posypać po wierzchu startym serem żółtym. Wstawić naczynie do nagrzanego do 175-180 st .C piekarnika. Zapiekać z 15 - 20 min. Wyjąć i podawać na drugie danie.
mysza75
marietta