marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Cannelloni z kurkami i fasolką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Makarony i dania z nich są zróżnicowane pod względem smaku i rodzajów makaronu. Rurki cannelloni są podawane z wkładką mięsną,grzybową lub jarzynową.

Cannelloni z kurkami i fasolką

Składniki:

Cannelloni z kurkami i fasolką

 

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni,
  • 1/2 kg.kurek,
  • 2 średnie cebule,
  • 25 dag.zielonej lub żółtej fasolki szparagowej,
  • 1/4 l wrzątku,
  • 8 g.mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 szklanki wody,
  • sól,
  • pieprz biały mielony,
  • ziele angielskie,
  • 2-3 listki laurowe,
  • olej do smażenia,
  • 20 dag.żółtego sera,
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego.

Sposób przygotowania:

Cannelloni z kurkami i fasolką
Makaron wypakować i ugotować "al dente" w lekko osolonym wrzątku,a fasolkę szparagową w drugim średnim garnku z 15 min. również we wrzątku. Makaron przecedzić , przelać zimną wodą jak również fasolkę lecz jarzynę na osobnym sitku. Obkroić końce fasolki, a ją samą można pokroić na niezbyt krótkie kawałki, np. jeden strąk na trzy części. Kurki zależy od sezonu można kupić lub uzbierać w lesie (druga opcja jest lepsza). Ponadto oczyścić je i opłukać wraz z obraną cebulą. Cebulę najpierw posiekać i zeszklić na maśle lub oleju a potem dodać grzyby i obsmażyć je. Zalać wodą na tyle, aby zakryła zawartość, dodać przypraw zapachowych, przykryć patelnię. Dusić z 25-30 min.,zrobić zawiesinę, doprawić. Potem nadziewać rurki duszonymi kurkami i pokrojoną fasolką. Ułożyć makaron na wysmarowanym naczyniu żaroodprnym, posypać po wierzchu startym serem żółtym. Wstawić naczynie do nagrzanego do 175-180 st .C piekarnika. Zapiekać z 15 - 20 min. Wyjąć i podawać na drugie danie.