Incom

Incom

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Canneloni z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Canneloni z mięsem w sosie beszamelowym...

Canneloni z mięsem

Składniki:

Canneloni z mięsem

 

  • mięso mielone (0.5 kg)
  • koncentrat pomidorowy (4 łyżeczki)
  • makaron (1 op.) (Canneloni)
  • ser żółty (30 dag)
  • czosnek (3 ząbki)
  • masło (2 łyżki)
  • mąka
  • mleko (1.5 szklanki)
  • cebula (1 szt.)
  • Przecier pomidorowy (jeden mały słoiczek... ja daję z bazylią )
  • gałka muszkatołowa (1 szczypta)
  • pieprz i sól
  • majeranek (1 łyżeczka)
  • Oregano ( płaska łyżka stołowa)

 

Sposób przygotowania:

Canneloni z mięsem
Na patelni podsmażyć mięso, cebulę, czosnek.. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, oregano... Dodać 3 łyżeczki koncentratu i dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut. Przygotowanym farszem wypełnić makaron( wcześniej wrzucić do wrzątku na 2-3 min) układać w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Resztę koncentratu rozrobić z mała ilością wody, i solą z pieprzem.. zagotować, rozrobić pół szkl. wody i 2 łyżki mąki, wlać do sosu, dobrze wymieszać i zagotować . Polać sosem makaron. Zrobić beszamel ( rozpuszczamy masło wsypujemy 2 łyżki maki na tłuszcz i mieszamy aż składniki się połączą. Gdy uzyskamy gładką masę wlewamy połowę mleka i mieszamy, gdy sos zacznie się zagęszczać dolać następną porcję mleka, mieszamy, przyprawiamy pieprzem, solą i gałka muszkatołową.Beszamelem polać resztę makaronu, posypać startym żółtym serem...Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180stopni 20-25 min.