Sposób przygotowania:
Cannelloni z mięsem i szpinakiem
Płatki lasagne wrzucamy do osolonej gotującej wody. Gotujemy około 10minut - mieszamy prawie cały czas - inaczej makaron się poskleja. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę ostrej oliwy, dodajemy mięso, cebulę, czosnek, paprykę słodką i pieprz. Mieszamy do momentu aż mięso będzie miękkie. Szpinak podgrzewamy około 3 minuty w mikrofali. Rozmrożony wrzucamy na patelnię razem z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy do momentu aż będzie gorący. Pieczarki kroimy w plastry, dymkę -cebulę w piórka, "szczypiorek" i czosnek drobno siekamy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy pieczarki, cebulę, czosnek i szczypiorek. Zalewamy odrobiną wody i doprawiamy kostką rosołową, ewentualnie pieprzem. Gdy pieczarki zmiękną, do sosu dodajemy mąkę rozrobioną z wodą - przez sitko - by nie było grudek - i mieszamy aż zgęstnieje. Na ugotowane płatki lasagne kładziemy warstwę mięsa, na nią warstwę szpinaku - zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym - tak samo robimy z resztą płatków. ( Powstaje 6 ruloników cannelloni - 2 duże porcje po 3 ruloniki lub 3 mniejsze - po 2 ruloniki) Cannelloni zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, temperatura 180stopni. Następnie przykrywamy serem żółtym i pieczemy do momentu aż się stopi. Posypujemy szczypiorkiem i kawałkami pomidorów.