Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Cannelloni z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczne i pożywne danie dla miłośników makaronu - rurki cannelloni zapieczone z mięsem mielonym.

Cannelloni z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cannelloni z mięsem mielonym

 

  • cannelloni 1 opakowanie
  • mięso mielone 1/2 kg
  • Pomidory krojone z puszki 1 opakowanie
  • kukurydza w puszce 1/2
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 1 szt
  • oliwa
  • ser żółty do posypania
  • czarny pieprz mielony
  • sól do smaku
  • chili pieprz cayenne
  • ser pleśniowy niebieski 80 gram

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem mielonym
Kroimy cebulę w drobną kostkę, wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy zmielone w maszynce mięso i podsmażamy je przez kilka minut. Podlewamy wodą, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu kilka minut.

Wrzucamy pokrojony na kawałki ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Dodajemy odsączoną kukurydzę. Przyprawiamy do smaku.

Nadziewamy farszem rurki cannelloni, układamy w naczyniu żaroodpornym. Resztę farszu wykładamy na wierzch.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy danie, posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10 minut.
Cannelloni z mięsem mielonym
Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki
Cannelloni z mięsem mielonym
Dodajemy pokrojony ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści
Cannelloni z mięsem mielonym
Nadziewamy rurki cannelloni farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym
Cannelloni z mięsem mielonym
Resztę farszu wykładamy na wierzch i pieczemy

Tagi:

dania makarony