Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Cannelloni z mięsem mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami

Cannelloni z mięsem mielonym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cannelloni z mięsem mielonym

 

  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • ser żółty
  • oregano
  • bazylia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 10-12 rurek makaronu cannelloni
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem mielonym
Łopatkę mielimy, a następnie smażymy (na suchej patelni) z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulką, lekko solimy, a następnie przekładamy do garnka. Masło rozpuszczamy i przesmażamy na nim obrane i pokrojone w półtalarki pieczarki- lekko solimy i dodajemy do mięsa. Wlewamy szklankę wody, dodajemy koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek., dusimy 10 minut na wolnym ogniu, po czym doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. Przygotowanym farszem nadziewamy makaron, który układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zalewamy pozostałym sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni. Po 15 minutach pieczenia posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze około 10 minut.
Cannelloni z mięsem mielonym
Łopatkę mielimy, a następnie smażymy (na suchej patelni) z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulką, lekko solimy.
Cannelloni z mięsem mielonym
Wlewamy szklankę wody, dodajemy koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek., dusimy 10 minut na wolnym ogniu, po czym doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią.
Cannelloni z mięsem mielonym
Przygotowanym farszem nadziewamy makaron, który układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.

Tagi:

makaron sery ser